Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΝΟΜΙΜΗ ΛΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ





ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ: 
ΝΟΜΙΜΗ ΛΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ 
ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Αγαπητοί Γαλατσιώτες και Γαλατσιώτισσες,

Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και με δραματική καθυστέρηση, πληροφορήθηκαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις της «Αντιπολίτευσης» ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις καταδάφισης όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Αλσους, που φιλοξενεί χιλιάδες αθλητές όλων των αθλημάτων, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και όλων των άλλων εγκαταστάσεων (θέατρο, ιατρείο, κινηματογράφος, αναψυκτήρια κλπ).

Οπως είναι γνωστό οι εγκαταστάσεις αυτές κτίσθηκαν προ 30κονταετίας, από τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και το καθεστώς αδειοδότησής τους δεν τακτοποιήθηκε ποτέ, καθώς με την επικαιροποίηση της απόφασης του Νομάρχη Αθηνών 1147/1994  βρίσκονται στη δασική αναδασωτέα περιοχή της περιοχής των Τουρκοβουνίων.

Ως υπερτοπικός πόλος αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας, οι εγκαταστάσεις αυτές συνάδουν απόλυτα με το δασικό - αναδασωτέο χαρακτήρα της περιοχής  και οι μέχρι σήμερα Διοικήσεις του Δήμου σε συνεργασία τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας θα έπρεπε ήδη να έχουν νομιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις αυτές, ως μη κατεδαφιστέες, αντί τώρα να προσπαθεί η μία δημόσια υπηρεσία να καταστρέψει ότι έφτιαξε η άλλη, εις βάρος των πολιτών που πλήρωσαν γι’ αυτές. Οπως ακούστηκε, στη καλύτερη των περιπτώσεων, εάν δεν κατεδαφιστούν, η Δήμος θα τιμωρείται με βαριά πρόστιμα, με αποτέλεσμα να αποστερούνται πολύτιμοι πόροι από τους δημότες μας, ως τιμωρία τους γιά την κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων, οδηγώντας σιγά σιγά το Δήμο μας να κατεβάσει ρολλά.

Εμείς οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» θεωρούμε κατ’ αρχήν απαράδεκτο τον όλο χειρισμό του θέματος εκ μέρους του Δημάρχου, ο οποίος το γνωρίζει από τον περασμένο Ιούνιο και εμείς όλοι το μαθαίνουμε 6 μήνες αργότερα, στερώντας μας έτσι τη δυνατότητα να κινητοποιηθούμε νωρίτερα, προκειμένου να αποτρέψουμε την απόφαση καταδάφισης η οποία βγήκε το 4 μήνες μετά την πρώτη ειδοποίηση. Ενα τέτοιο θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά το Δήμο μας διαχρονικά και υπερβαίνει την απλή διαχειριστική λογική του Δημάρχου «να τα σκεπάσουμε όλα κάτω από το χαλί».

Πέρα τούτου η θέση των «ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» για το θέμα των εγκαταστάσεων είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα λάβει υπόψη της αυστηρά τα εξής:

  1. Καμμία εγκατάσταση από τις ήδη υπάρχουσες δεν καταδαφίζεται.
  2. Ο Δήμος Γαλατσίου έχει την υποχρέωση της διαχείρησής όλων των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, χωρίς να δύναται πλέον να επεκτείνει καμμία από αυτές.
  3. Είμαστε εναντίον οποιουδήποτε τυχόν αποχαρακτηρισμού του χώρου, ο οποίος είναι και θα παραμείνει δασικός – αναδασωτέος και ο Δασάρχης έχει την ευθύνη και την εποπτεία γιά ότι συμβαίνει στο χώρο, σε σχέση με τυχόν μεταβολή ή αλλοίωσή του.
  4. Να μη τιμωρηθεί ο Δήμος Γαλατσίου, δηλαδή κατ’ ουσίαν οι δημότες και κάτοικοιμε πρόστιμα για τον απίστευτο μέχρι τώρα παραλογισμό της Δημόσια Διοίκησης.

Ευελπιστούμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα λυθεί το θέμα με βάση τους παραπάνω όρους, διαφορετικά ο λαός του Γαλατσίου με το Δημοτικό του Συμβούλιο είναι έτοιμος να αντισταθεί σε όποια λογική τιμωρίας ή κατεδάφισης και καταστροφής της πανέμορφης αυτής περιοχής, που ίσως εξυπηρετεί άλλα σχέδια και σκοπιμότητες καταπατητών και ιδιωτικοποιήσεων του χώρου.


Γιά τους «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
Ελένη Αυλωνίτου
Δημοτική Σύμβουλος

-------------------------------------------------------------------
       

   




           ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
                    ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ



  ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Γραφείο       : κ. Δημάρχου               
Ταχ. Δ/νση    :Aρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους
Ταχ. Κωδ.     : 111 46
Τηλέφωνο     : 213 2055335-6
Πληροφ.       :  Ειρήνη Καρούση
Fax                : 22.24.068, 2918120
e-mail            : galatsi@0111.syzefxis.gov.gr
                  

Θέμα:  «Αθλητικές Εγκαταστάσεις του  Άλσους Βεϊκου Γαλατσίου».»
     
                Όπως είναι γνωστό, στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου βρίσκεται το περίφημο ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ, συνολικής εκτάσεως 217,350 στρεμμάτων, το οποίο ο Δήμος μας το νέμεται και το κατέχει για περισσότερο από 35 έτη, καταβάλλει δε ετησίως από τον δημοτικό προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την συντήρηση και προστασία της όλης ως άνω έκτασης, μετά των επ΄ αυτής αθλητικών εγκαταστάσεων.
                 Το Άλσος αυτό έχει ορισθεί από το Ρ.Σ.Α. ως Υπερτοπικός Πόλος  αναψυχής  και περιέχει πολλαπλές  αθλητικές εγκαταστάσεις και βοηθητικά κτήρια (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, αποδυτήρια, ιατρείο κλπ) τα οποία κατασκευάστηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με δικές τους τεχνικές μελέτες και ιδίως με δική τους χρηματοδότηση την δεκαετία του 1980 (1978 έως 1990).
             Έκτοτε και μέχρι σήμερα οι όλες εγκαταστάσεις αποτελούν ένα από τα πλέον πρότυπα Άλση που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο, προς όφελος όχι μόνο των δημοτών μας, αλλά των κατοίκων και της νεολαίας ολόκληρου του Λεκανοπεδίου, όπου αθλούνται καθημερινά χιλιάδες αθλητές αθλητικών συλλόγων και σωματίων όλων των αθλημάτων (πχ ποδοσφαίρου, τένις, βόλεϋ, μπάσκετ, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, κολυμβητήρια, κλπ)  στους οποίους παραχωρούνται οι εγκαταστάσεις από τον Δήμο μας , τόσο για προπονήσεις, όσο και για διενέργεια αγώνωνΕπίσης υπάρχουν εκτεταμένες εγκαταστάσεις παιδικών χαρών, χώροι με  όργανα γυμναστικής για ενήλικες, ενώ στις εγκαταστάσεις αυτές κάθε καλοκαίρι ο Δήμος μας διοργανώνει  προγράμματα Θερινού CAMP, όπου μετέχουν εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,  κατά τον χρόνο κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων  έλαβαν όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν οι σχετικές μελέτες, η δε κατασκευή τους έγινε καθ΄ όλα νόμιμα. Μάλιστα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που βρίσκονται εντός των διοικητικών μας ορίων,  ισχύουν οι χρήσεις γης, όπως έχουν θεσμοθετηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα  από 6.8.1980 (ΦΕΚ  Δ 475/20.8.1980), σύμφωνα με το οποίο στην έκταση του Άλσους Βέϊκου, αλλά και στην ευρύτερη αυτού περιοχή , η οποία καθορίζεται ως περιοχή Β, επιτρέπονται εκτός των λοιπών εγκαταστάσεων (χώρων αναψυχής και εστίασης,  διαμόρφωσης χώρων δια εξυπηρέτηση επισκεπτών και περιπατητών, όπως αλσών, πάρκων κλπ, διαμόρφωση παιδικών χαρών, εκπαιδευτηρίων κλπ, επιτρέπεται ρητά και η διαμόρφωση και ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων. Επισημαίνεται ότι  στο άρθρο 2 περ. ΙΙΙ του άνω Διατάγματος αναφέρονται αναλυτικά οι όροι, τα ποσοστά κάλυψης κλπ κατά την ανέγερση των αθλητικών εγκαταστάσεων.  Εν συνεχεία, με βάση τις ισχύουσες αυτές διατάξεις, το Ελληνικό Δημόσιο , δια του τότε Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και δια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, προέβη σε μελέτες και εν συνεχεία σε κατασκευή όχι μόνο των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και την διαμόρφωση του όλου περιβάλλοντος χώρου.  Μετά δε την ολοκλήρωση των επιμέρους έργων,  έγινε καθ΄ όλα νόμιμα και  σταδιακά και η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων αυτών.
Όταν ανεγείροντο οι εγκαταστάσεις αυτές (1979-90), ο Δήμος Γαλατσίου, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και  η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ουδεμία απολύτως όχληση είχαν από τις Δασικές Υπηρεσίες, καθώς μέχρι τότε δεν διαχειρίζονταν την εν λόγω έκταση η Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,  αφού -όπως προαναφέρθηκε- και το Ρ.Σ.Α και το Προεδρικό Διάταγμα  από 6.8.1980 (ΦΕΚ  Δ 475/20.8.1980) καθόριζαν την έκταση αυτή ως Υπερτοπικό Πόλο  Αναψυχής.                                                                                                                                        
Μετά την κατασκευή των άνω εγκαταστάσεων, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1147/1994 Πράξη του Νομάρχη Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1110 Α 25/10/94 και  η οποία κήρυξε αναδασωτέα  συνολική έκταση 935,483 στρεμμάτων στην Θέση Ομορφοκκλησιά-Τουρκοβουνίων του Δήμου Γαλατσίου του Νομού Αττικής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η έκταση των 217,350 στρεμμάτων του Άλσους Βέϊκου, με αποτέλεσμα   σήμερα οι εγκαταστάσεις αυτές να εμφανίζονται ως κατασκευασμένες εντός δασικής αναδασωτέας εκτάσεως..  Μάλιστα στο σχεδιάγραμμα που επισυνάπτεται της πράξεως αυτής καταγράφονται ως υφιστάμενες οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις.
Επιπροσθέτως, πρέπει να επισημανθεί ότι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 το Κολυμβητήριο του Άλσους είχε συμπεριληφθεί στα ανεξάρτητα προπονητήρια των Αγώνων, υπήρξε δε σχετική σύμβαση παραχώρησης χρήσης μεταξύ του Δήμου Γαλατσίου και του Οργανισμού της Αθήνας 2004, ο οποίος Οργανισμός και προέβη στην πλήρη ανακατασκευή της εγκατάστασης, εντάσσοντάς το στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων.
            Σε κάθε περίπτωση  οι αθλητικές εγκαταστάσεις αυτές εκπληρώνουν ως εκ της φύσεώς τους κοινωφελείς σκοπούς και συνάδουν απόλυτα με τον δασικό αναδασωτέο χαρακτήρα της όλης έκτασης, όπου καθημερινά αθλούνται εκατοντάδες παιδιά, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί χώρο αναψυχής χιλιάδων επισκεπτών. Όπως προαναφέρουμε οι εγκαταστάσεις αυτές αποτελούν ένα από τα πλέον πρότυπα Άλση που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο, προς όφελος όχι μόνο των δημοτών μας, αλλά των κατοίκων και της νεολαίας ολόκληρου του Λεκανοπεδίου.
               Προσφάτως,   ο Διευθυντής Δασών Αθηνών εξέδωσε εις βάρος μας το υπ΄ αριθμ. 8/2011 Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής από την όλη έκταση, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. πρωτ.. 1328/16.11.2011,  1329/16.11.2011 και 1330/16.11.2011 Αποφάσεις  με τις  οποίες διατάσσεται η κατεδάφιση όλων εν γένει των εγκαταστάσεων  του Άλσους Βέϊκου ( αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο, κολυμβητήριο με τα γραφεία και το ιατρείο, κινηματογράφος, τουαλέτες, γραφεία, αναψυκτήρια, θυρωρείο κλπ ).
          Συγκεκριμένα, η υπ΄ αριθμ. 1328/16.11.2011 απόφαση κατεδάφισης εκδόθηκε κατά του Δήμου μας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αφορά την κατεδάφιση του Κλειστού Γυμναστηρίου του Άλσους, το οποίο κατασκευάστηκε από τις Υπηρεσίες της ΓΓΑ.  Η υπ΄ αριθμ. 1329/16.11.2011 απόφαση κατεδάφισης εκδόθηκε κατά του Δήμου μας και του ΥΠΕΚΑ και αφορά την κατεδάφιση του ανοικτού θεάτρου, του κολυμβητηρίου με γραφεία και ιατρείο, του αναψυκτηρίου, της πίστας πατινάζ, του ποδηλατοδρόμιου, τις τουαλέτες για το κοινό, το εκθεσιακό κέντρο, μία λίμνη και το θυρωρείο του Άλσους, τα οποία κατασκευάστηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Τέλος η υπ΄ αριθμ. 1328/16.11.2011 απόφαση κατεδάφισης εκδόθηκε μόνο κατά του Δήμου μας και αφορά την κατεδάφιση του  Γηπέδου ποδοσφαίρου και των γηπέδων τένις, του θερινού κινηματογράφου και των λοιπών εγκαταστάσεων  του Άλσους, οι οποίες κατασκευάστηκαν από τις Υπηρεσίες μας. 
          Κατά των αποφάσεων αυτών ο Δήμος Γαλατσίου ασκεί όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα ενώπιων των αρμοδίων Δικαστηρίων, πλην όμως οι δικαστικές διαδικασίες δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα στην ουσία του, ούτε να άρουν τις συνέπειες των πράξεων αυτών. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι οι άνω αποφάσεις κατεδάφισης κοινοποιήθηκαν από την εκδούσα αρχή για τις κατά νόμο ενέργειες μεταξύ άλλων  στην ΔΕΗ, ΟΤΕ, στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και κατεδάφισης Αυθαιρέτων, στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα κλπ. Η  ΔΕΗ και ο ΟΤΕ  δε ήδη με έγγραφά τους μας έταξαν ολιγοήμερη προθεσμία, μετά την παρέλευση της οποίας θα προβούν σε διακοπή των αντίστοιχων παροχών στις εγκαταστάσεις του Άλσους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εύρυθμη λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου.   
       Ο Δήμος Γαλατσίου με σχετικές επιστολές, ιδίως δε με ενημερωτικές συναντήσεις  των αρμοδίων οργάνων του με τους συναρμόδιους φορείς (Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δ/ντή Δασών Αθηνών, Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠΕΚΑ, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κλπ)  εξέθεσε το μέγεθος του προβλήματος και αιτήθηκε την άμεση και οριστική επίλυση αυτού, πλην όμως όλοι οι συναρμόδιοι φορείς ουδέν έπραξαν μέχρι σήμερα.
            Από όλα τα ανωτέρω εκτεθέντα καταδεικνύεται ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση μίας οριστικής λύσης επί του συγκεκριμένου προβλήματος για την προστασία των άνω αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες έγιναν με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και κατ΄ επέκταση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και της αθλούμενης νεολαίας. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε όλοι να γίνουμε μάρτυρες του «μεγαλείου» της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, όπου η μία Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου  κατεδαφίζει αθλητικές εγκαταστάσεις τις οποίες κατασκεύασε άλλη Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και δη με χρήματα του φορολογούμενου  Ελληνικού Λαού!!!!
               Με την παρούσα μας επιστολή, η οποία απευθύνεται στους κ.κ. Βουλευτές της Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών, αφενός μεν αποσκοπούμε στην πλήρη επί του θέματος ενημέρωσή σας, αφετέρου δε αιτούμεθα την παρέμβασή σας στα πλαίσια των  καθηκόντων σας,  ώστε να καταστεί δυνατή η επεξεργασία μίας νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος



                                                                              Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 


                                                                                         Τσίρος Κυριακοσ






Συνημμένα:
  • Τα έγγραφα που αποδεικνύουν
      τα ανωτέρω αναφερόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου