Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ TEXNIKO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 2013 Ομιλία της Ελένης Αυλωνίτου στο Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, 5/12/2012

κα Πρόεδρε,

Συζητάμε σήμερα το προϋπολογισμό του Δήμου μας για το 2013 όταν δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιά τελικά θα είναι τα θεσμοθετημένα έσοδα που θα λάβουμε. Γιατί ακόμα κι όταν η κυβέρνηση υπόσχεται ή και δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τη τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και  αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση που απλώνε-ται γύρω μας με ταχύτατους ρυθμούς, ακόμα και τότε,  νέες περικοπές επιβάλλονται στους ήδη θεμοθετημένους πόρους, εγείροντας πλέον θέμα πολιτικής ηθικής τάξης. Σύμφωνα λοιπόν με τα θεσμοθετημένα έσοδα των δήμων γιά το 2013 αφαιρούνται 1,7 δις (από 4,087 δις που δικαιούνται οι δήμοι προβλέπονται 2,355 δις ευρώ) ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν και νέες περικοπές στις ήδη τεράστιες κατά 60% μειώσεις που έχουν ήδη υποστεί τα έσοδα των δήμων την τελευταία τριετία.

Ολα αυτά, την ίδια ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει επιβαρυνθεί με όλες τις αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους (πρόνοια, αθλητισμός, σχολεία, πρόληψη υγείας, φύλαξη παιδιών και φροντίδα ηλικιωμένων) και θα περίμενε κανείς εύλογα την αναβάθμιση και κατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα, δεν θα γίνει καμμία πρόσληψη στους δήμους την επόμενη τετραετία ενώ το 2013 δεν θα γίνει καμμία πρόσληψη και στα νομικά πρόσωπα.

Παρατηρούμε σιγά σιγά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει το μάρμαρο της δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή της στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27. Δηλαδή, από το σύνολο του δημόσιου χρέους των 325 δις Ευρώ, η τοπική αυτοδιοίκηση συμμετέχει με μόνο 2.5 δις Ευρώ.!!, υποβάλλεται όμως σε μειώσεις πάνω από 60%, διπλάσιες από όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. 

Τα σχέδια όμως γιά την τοπική αυτοδιοίκηση προχωρούν σιγά σιγά και στην κατάργησή της, αφού με πρόσχημα τη διαφάνεια θα υπάρχει πλήρης εποπτεία γιά όλες τις λειτουργίες της. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα γίνεται σε μηνιαία βάση από το νέο θεσμικό εργαλείο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και όπου διαπιστώνονται  αποκλίσεις θα υπάγονται υποχρεωτικά σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης με περιορισμό δαπανών σε υποχρεώσεις μισθοδοσίες και λοιπές μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποίηση μετατατάξεων προσωπικού και αύξηση τελών και τοπικών φόρων. Μιλάμε δηλαδή για πλήρη κατάργηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετατροπή της σε κρατική υπηρεσία, παραβιάζοντας κατάφωρα το Σύνταγμα που διέπει το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική του λειτουργία και αυτονομία. Γιατί, άλλο διαφάνεια, την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση αγωνίζεται να επιβάλλει κι άλλο η κατάργηση των θεσμών.

Τα νέα μέτρα και οι περικοπές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και σε αδυναμία λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και ως εκ τούτου σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους που επιβιώνει μέσα από τις κοινωνικές δομές των δήμων. Ετσι οι δημοτικές υπηρεσίες θα είναι ελεύθερες γιά πλήρη ιδιωτικοποίησή τους και ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τους. Το τελευταίο που έχει απομείνει γιά τη πλήρη κατάρρευση του θεσμού είναι η κυβέρνηση και τη τρόϊκα να αναζητήσουν εκείνους τους υπαλλήλους που θα υποκαταστήσουν όλους εμάς τους αιρετούς.

Επί της ουσίας τώρα του προϋπολογισμού συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης γιά το τεχνικό πρόγραμμα της πόλης μας. Όμως η μικρή συμμετοχή των συμπολιτών μας οδηγεί σε διαβούλευση γιά τα μάτια του κόσμου, απλά γιατί το επιβάλλει ο νόμος. Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ γνωρίζετε ότι είναι υπέρμαχοι της κατάρτισης  ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού, όπου καθοριστική συμμετοχή έχουν οι φορείς της πόλης, καταθέτωντας τις δικές τους προτάσεις. Θεωρούμε λοιπόν ότι η διαβούλευση θα πρέπει να επεκταθεί και στις γειτονιές ή τα μεγάλα διαμερίσματα της πόλης μας, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής πολιτών και ουσιαστικότερης διαβούλευσης σε θέματα όπως:

-         έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ένταξη νέων,
-         απαλλοτριώσεις  και  αλλαγές ρυμοτομίας,
-     καταγραφή παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών και τροποποιήσεις των υπηρεσιών αυτών.

Εμείς λοιπόν οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ θα επιμένουμε σ’ αυτή μας τη πρόταση σχετικά με την εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού ως μία δημοκρατικότερη μέθοδος, που θα ωφελήσει και θα βελτιώσει τη πόλη μας. Στη σημερινή περίοδο κρίσης η τοπική κοινωνία είναι εκείνη που πρέπει να επιλέξει τα έργα αλλά και τις κοινωνικές πολιτικές που έχουν ανάγκη. Ομως δεν αρκεί μόνον αυτό  στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς  γιά την κατάρτιση ενός δημοτικού προϋπολογισμού γίνεται ακόμη πιό επιτακτικό ο προσανατολισμός και  η ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Βλέποντας τον προϋπολογισμό του δήμου μας μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αντανακλά μία απλή κατάσταση διαχείρησης της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, την ώρα που το κοινωνικό κράτος καταρρέει η κυβέρνηση οδηγεί την τοπική αυτοδιοίκηση στην απαξίωση  αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας ο προσανατολισμός της κατεύθυνσης του προϋπολογισμού στην μεγίστη αύξηση της κοινωνικής πολιτικής.

Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με άλλες φορές, όπου ο δημοτικός μας προϋπολογισμός ήταν απόλυτα πλασματικός, ο προϋπολογισμός του 2013 μπορεί να πλησιάζει περισσότερο τη πραγματικότητα, αλλά τι να το κάνεις όταν τα ανελαστικά έξοδα (μισθοδοσία, αναλώσιμα, αμοιβές τρίτων, επιχορηγήσεις φορέων, τόκοι και τραπεζικά έξοδα) καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού, μην αφήνοντας έδαφος γιά κάτι περισσότερο. Οι επιχορηγήσεις των νομικών προσώπων βαίνουν συνεχώς μειούμενες με κύρια εξασφάλιση μισθοδοσία, μισθώματα και δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού, όμως με τις συνεχιζόμενες μειώσεις του προϋπολογισμού τους  δημιουργείται  κίνδυνος ακόμη και γιά την ίδια τη λειτουργία τους.
 
Επιπλέον υπάρχει πρόβλημα με τη συντήρηση των σχολικών μονάδων και τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, όπου οι μειώσεις των επιχορηγήσεων είναι της τάξης του 45%. Ειδικά για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς προτεραιότητα του προϋπολογισμού πρέπει να υπάρξει στην εξασφάλιση των πιστώσεων για πετρέλαιο και στη μισθοδοσία προσωπικού καθαριότητας.

Μέσα σ’ αυτό το μνημονιακό προϋπολογισμό με την φτώχεια να αυξάνει και να βαθαίνει καθημερινά δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τις δαπάνες για ενημερωτικό φυλλάδιο προβολής του κοινωνικού έργου (15000), όπως και την συνεχιζόμενη εισφορά του Δήμου μας στο σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για τη προστασία του Πεντελικού (18000). Μήπως θα πρέπει στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία να διακόψουμε αυτή τη συμμετοχή και να φροντίσουμε τα του οίκου μας;

Παρατηρούμε επίσης την συνεχιζόμενη ανάθεση εργασιών φύλαξης των εγκαταστάσεων του άλσους Βέϊκου σε ιδιωτική εταιρεία (45000) ενώ. ο δήμος μας θα πρέπει εμπράκτως να στηρίζει τους εργαζόμενους στο δήμο και να μην μεταφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτες.
Τέλος επιμένετε κύριοι της διοίκησης ότι δίνετε έμφαση στη κοινωνική πολιτική όταν την ίδια στιγμή καταργείτε την αίθουσα για τα ΚΑΠΗ που λειτουργεί στα Καραγιαννέϊκα, που ήταν άλλωστε και προεκλογική σας δέσμευση προς άγραν ψήφων βεβαίως, όπως επίσης συγχωνεύετε και καταργείτε και το 30 ΚΕΠ, αυτό που με τόση υπερηφάνεια εγκαινιάζατε, λέγοντας πόσο ανάγκη το έχει η περιοχή.
 

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  
Τι μπορεί κανείς να κάνει και τι να ιεραρχίσει σ’ ένα τεχνικό πρόγραμμα που βαίνει συνεχώς μειούμενο? Από 6,5 εκατομ. Ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα το 2012 σε 4,047 εκατ. Ευρώ το 2013, δηλαδή 38%  μείωση, με το μεγαλύτερο ποσοστό τα συνεχιζόμενα έργα. Τεχνικά έργα μεγαλύτερης πνοής γιά τη πόλη μας επαφίενται πλέον στις υποβληθείσες μελέτες γιά ένταξή τους σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Ολα λοιπόν θα εξαρτηθούν από την ικανότητα απορρόφησης αυτών των κονδυλίων, καθώς υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία και πολύπλοκες διαδικασίες.

Μέσα σ’ αυτή λοιπόν την οικονομική συγκυρία εσείς κκ. της διοίκησης προχωρήσατε σε αγορά οικοπέδου 200.000 Ευρώ, από το δημοτικό ταμείο, πράγμα το οποίον είναι γενικά καλό μεν για τη πόλη αλλά στις σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν πρέπει να ιεραρχείται υψηλά στις προτεραιότητές μας η αγορά οικοπέδου, αντίθετα πρέπει να ενισχύονται οι  δαπάνες γιά κοινωνική πολιτική και κοινωνική αλληλεγγύη.

Σήμερα λοιπόν με τις οικονομικές δυνατότητες καλείστε να διαχειριστείτε ένα πτωχό τεχνικό πρόγραμμα με συνεχιζόμενο έργο μέσα στο 2013 την ανάπλαση της Βείκου (750.000 Ευρώ), τα πρόγραμματα  «πράσινη ζωή στη πόλη» και «εξοικονομώ» και μικρά και αναγκαία έργα που βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας και εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας.Τα αυτονόητα δηλαδή, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα, όταν και εφόσον τα υλοποιήσετε, όπως συντήρηση ασφαλτοτάπητων, ανακατασκευή αντιολισθηρών οδοστρωμάτων σε διάφορες οδούς, συντήρηση κοινόχρηστων χώρων και σχολικών κτιρίων, Ομως αυτά από μόνα τους δεν φθάνουν. Στη πόλη μας απαιτούνται πράσινες πλατείες και όχι τσιμέντο παντού, με πολλές πεζοδρομήσεις, εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού παντού όχι μόνο σε μιά παιδική χαρά αλλά παντού, ώστε οι πολίτες στις γειτονιές της πόλης να νοιώθουν ότι περπατούν σε ασφαλές περιβάλλον, σήμερα μάλιστα που η εγκληματικότητα αυξάνεται.

Στις καλές εποχές όταν είχατε χρήματα δεν εντάξατε δεν προγραμματίσατε και δεν σχεδιάσατε κανένα μεγάλο έργο. Η μάλλον σχεδιάσατε κάποια φαραωνικά σχέδια περί υπογειοποίησης της Βείκου, κέντρου πόλης κλπ και μετά ξυπνήσατε. Τώρα εύλογα δικαιολογείστε για την υποχρηματοδότηση, αλλά αυτή η δικαιολογία σας υποκρίπτει και κάποια υποκρισία, αφού κ. Δήμαρχε είστε σ’ αυτούς που ούτε καν κινητοποιηθήκατε  μαζί με άλλους δημάρχους γιά να διεκδικήσατε περισσότερα.

Ετσι, αρκείστε σ’ ένα τεχνικό πρόγραμμα γιά τη πόλη μας, το οποίον περιορίζεται σε αναγκαία έργα συντήρησης και επισκευών. Η μειωμένη χρηματοδότηση της  πολιτείας καταλήγει σε συνεχώς μειούμενο πρόγραμμα τεχνικών έργων γιά τη πόλη μας. Δηλαδή από το 25% του προϋπολογισμού το οποίον  αντιστοιχούσε στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου μας, το 2012, μειώνεται σε 17% γιά το 2013, με τελικό αποτέλεσμα την συνέχιση της ανεπάρκειας των υποδομών της, Την ίδια στιγμή, ως   διοίκηση δεν βάζετε προτεραιότητες  και δεν αναδεικνύετε κριτήρια γιά  τα έργα που επιλέγετε.

Τελειώνοντας, κ. Δήμαρχε και όλοι εσείς κκ της Διοίκησης, θέλω να σας επισημάνω ότι αντιλαμβάνεστε όλα τα ζωτικά θέματα του Δήμου, πέρα από τη διαχειριστική λογική που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση, με:

  • μικρή επάρκεια στην ιεράρχιση έργων και αναγκών που θα ανακουφίσουν τους δημότες μας στη δυσμενή αυτή οικονομική συγκυρία,
  • πλήρη εγκατάλειψη στις κινητοποιήσεις γιά διεκδίκηση πόρων, αλλά και το σημαντικότερον
  • παντελή έλλειψη στρατηγικής και εξερεύνησης δυνατοτήτων, ώστε να αποκτήσει ο Δήμος έσοδα, όχι από νέες φορομπηκτικές πολιτικές, αλλά έσοδα από νέες πηγές, προκειμένου να διατηρηθεί ή και να βελτιωθεί το επίπεδο των δημοτικών υπηρεσιών και
  • τέλος με όλα εκείνα που καθιστούν μία δημοτική αρχή να αποτελεί τη διαχειρίστρια και μάλιστα τη κακή διαχειρίστρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
Εμείς, οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» καταψηφίζουμε στο σύνολό του τον προϋπολογισμό γιατί:

1)      είναι ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός χωρίς διεκδίκηση και χωρίς ελπίδα,
2)      είναι σε τέτοιο βαθμό υποχρηματοδοτούμενος από την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική, με τελικό αποτέλεσμα
-        τη μείωση των δραστηριοτήτων και δαπανών του Δήμου μας γιά κοινωνική πολιτική, παιδεία , αθλητισμό πολιτισμό,
-        τη μείωση στα τεχνικά έργα του Δήμου που έχουν να κάνουν με την συνέχιση της ανεπάρκειας υποδομών της πόλης μας, 
-    τον εργασιακό μεσαίωνα  που προωθείται με πιλότο τους ΟΤΑ, όπου η οριζόντια διαθεσιμότητα των δημοτικών υπαλλήλων και η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων απειλεί με διάλυση τις δημοτικές υπηρεσίες, οδεύοντας σιγά σιγά στην ιδιωτικοποίηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου