Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ (ΠΑΛΑΙ).


Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, 19 Μαΐου 2011 είναι ιστορική μέρα, καθώς οι κοινωνίες των Δήμων Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας, Φιλοθέη-Ψυχικού και του Συμβουλίου της Ε’ Δημοτικής κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, δια μέσου των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, βρίσκονται εδώ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, γιά να διατρανώσουν ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια σε θεσμικό, νομικό και κινηματικό επίπεδο, προκειμένου το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Παλαί) να μην μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο και να παραμείνει Δημόσιος χώρος Αθλητισμού & Πολιτισμού, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες.
Φίλες και φίλοι,

Θυμάμαι, ήταν ακριβώς πριν 5 χρόνια, το Μάϊο του 2006 που υπεγράφη η σύμβαση μετατροπής του Παλαί σε εμπορικό κέντρο από τον όμιλο Χαραγκιώνη. Εκπληκτη η Γαλατσιώτικη κοινωνία αισθανόταν προδομένη από τους πολιτικούς, οι οποίοι υπόσχοντο, ότι αυτός ο χώρος, που πλήρωσαμε όλοι εμείς για τους Ολυμπιακούς αγώνες, θα διετίθετο μετά τους Αγώνες για την άθληση της νεολαίας των γύρω περιοχών. Η κοινωνία του Γαλατσίου διαπίστωνε τότε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς η δημιουργία του εμπορικού κέντρου στη θέση του Παλαί ήταν πλέον μιά τελειωμένη υπόθεση.

Σήμερα, είμαι υπερήφανη, καθώς ως επικεφαλής των ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ τότε, πιστέψαμε ότι τίποτα δεν ήταν τελειωμένο και κινητοποιηθήκαμε για να μην επιτρέψουμε να γίνει το εμπορικό κέντρο. Με το ψάξιμο και τον αγώνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι το θέμα ήταν διάτρητο νομικά και συνταγματικά και σιγά σιγά άρχισε και η κοινωνία να πιστεύει ότι τα πράγματα μπορεί να μην είναι τελειωμένα γιά την τύχη του Παλαί και ξεκίνησε να το διεκδικεί δυναμικά.

Θυμάμαι ότι σύμφωνα με τον τοπικό τύπο στους αμέσως επόμενους μήνες της υπογραφής της σύμβασης, το εμπορικό κέντρο θα ξεκίναγε τη λειτουργία του σε 9 μήνες. Εκτοτε, έχουν περάσει 6.5 φορές οι 9 μήνες και ο κ Χαραγκιώνης ζητάει τη βοήθεια του κ. Πάγκαλου, μπας και με αφορμή την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και την ανάγκη αύξησης των οικονομικών εσόδων, καταφέρει το στόχο του.

Ομως, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις γιά να μετατραπεί το Παλαί σε εμπορικό κέντρο:
  1. Να συναινέσουν οι Δήμοι στη δημιουργία του
  2. Να εγκαταλείψουν την προσφυγή στη δικαιοσύνη, όταν και εφόσον εγκριθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή εκδοθεί άδεια κατασκευής του.

Δηλαδή, μόνον όταν εμείς το επιτρέψουμε μπορεί να μετατραπεί το Παλαί σε εμπορικό κέντρο. Εμείς όμως όλοι εδώ σήμερα παρόντες, απαντάμε και διαβεβαιώνουμε τη κοινωνία των συμπολιτών μας, ότι όταν και εφόσον το Παλαί λειτουργήσει, θα λειτουργήσει με όρους κοινωνίας και όχι με όρους του επιχειρηματία.

Στον αγώνα μας έχουμε μαζί μας τη συμπαράσταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, αλλά υπάρχει κάποιος που ακόμα απέχει από το σημερινό μας κάλεσμα: Είναι ο Δήμος Αθηναίων. Θέλουμε λοιπόν να στείλουμε ένα μήνυμα στον κ. Καμίνη και να του πούμε ότι ο χώρος που βρίσκεται το Παλαί ήταν πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες δασική έκταση και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων φαγώθηκε το πράσινο γιά να χωροθετηθεί η αθλητική εγκατάσταση. Απέναντι από το Παλαί είναι επίσης δασική έκταση που πολλοί επιβουλεύονται ενώ οι αθλητικοί χώροι που φιλοξενούνται εκεί δεν είναι επαρκείς.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων όταν αθλητικό σωματείο του Δήμου του θεώρησε ότι αδικήθηκε στην κατανομή των ωρών προπόνησης στο Αλσος Βέϊκου, ο Δήμος της Αθήνας αντί να συμπαρασταθεί μαζί μας στο αγώνα μας για τη διεκδίκηση του Παλαί και κατά συνέπεια στη διεκδίκηση περισσότερων αθλητικών χώρων, θεώρησε ότι πρέπει να ενεργοποιήσει τη διαχείρηση του Αλσους, όπου κατέχει ο ίδιος ο Δήμος της Αθήνας, σύμφωνα με τους όρους του κληροδοτήματος.

Επιπλέον, αντί ο Δήμος της Αθήνας να ενώσει τις δυνάμεις του με όλους εμάς για την ενοποίηση των χώρων πρασίνου που στοχεύει ο «Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων», ο Δήμος της Αθήνας φρόντισε να απέχει, με το ενδιαφέρον του γιά πράσινο να εστιάζεται μόνο στα μεγάλα Χριστουγεννιάτικα δένδρα. Με αυτά τα δεδομένα ζητάμε σήμερα από τον κ. Καμίνη να πάρει επίσημα θέση γιά το τι πρόκειται να κάνει για τα δύο αυτά μεγάλα ζητήματα που τον αφορούν, δηλαδή, τη συμμετοχή του, τόσο στον αγώνα γιά τη διεκδίκηση του Παλαί, όσο και στο «Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων».

Φίλες και φίλοι,

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι η κοινωνία μας έχει αποφασίσει πως θέλει να ζει αυτή και τα παιδιά της. Με συνθήκες ανθρώπινες και όχι με συνθήκες στιβαγμένου ζώου. Η κοινωνία ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ότι το Παλαί δεν θα γίνει βορά στο περιβαλλοντικό μνημόνιο της κυβέρνησης, αλλά θα δοθεί γιά την άθληση και την πολιτιστική ανάτααση της νεολαίας των περιοχών μας και σε όλους εμάς που μας ανήκει.

Εμείς, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι, αυτής της κοινωνίας έχουμε καθήκον και υποχρέωση να φέρουμε αυτή την αποστολή εις πέρας και σήμερα υποσχόμαστε γιά άλλη μιά φορά ότι αυτό το καθήκον θα το πράξουμε στο ακέραιο.

Ελένη Αυλωνίτου
Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου
«ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου