Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Την πίττα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο...


Ο Δήμος Γαλατσίου με μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (184/2007, 89/2007, 67/2008, 397/2008) έχει απαιτήσει ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ΠΑΛΑΙ) να παραμείνουν στο σύνολό τους «Δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού» με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες. Ως εκ τούτου, έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε όσες δικαστικές προσφυγές απαιτούνται, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της παραχώρησης, ώστε να μη μετατραπεί το ΠΑΛΑΙ σε εμπορικό κέντρο.

Οταν λοιπόν, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25/1/2011, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη με αριθμό 28 το θέμα «Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Γαλατσίου και του αναπληρωτού του ως μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής γιά τη χορήγηση αδείας λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης, καθώς και ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων», ήταν απορίας άξια η στάση του Δημάρχου κ Κυριάκου Τσίρου, όταν με επιμονή παρότρυνε το σώμα να υπερψηφίσει την αποστολή εκπροσώπου του Δήμου μας σ’ αυτή την επιτροπή.

Η επιτροπή αυτή συστήθηκε με το Ν. 3342/2005 για να διευκολύνει την λειτουργία εμπορικών χρήσεων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δηλαδή την αδειοδότηση των εμπορικών καταστημάτων, όταν και εφόσον στη δική μας περίπτωση, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο. Ακόμα, κι αν υποθέσουμε ότι αυτό, το πολύ κακό γιά μας, θα ήταν πλέον δεδομένο, ο Δήμος Γαλατσίου δεν χάνει ποτέ τον εκπρόσωπό του, ακόμα κι αν δεν τον ορίσουμε άμεσα, αφού η θέση του ορίζεται θεσμικά εκ του Νόμου. Δηλαδή, ο εκπρόσωπος του Δήμου μας δεν αντικαθίσταται με κάποιον άλλον, παρά παραμένει η θέση κενή μέχρι να ορισθεί από εμάς.

Πως λοιπόν ο Δήμαρχος απαιτούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να στείλουμε εκπρόσωπό μας στην γνωμοδοτική επιτροπή, όπου θα αποφασίζεται η αδειοδότηση των εμπορικών καταστημάτων λειτουργίας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όταν σύμφωνα με τις αποφάσεις του έχει δεσμευτεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη σε όλα τα σημεία που καθίσταται αυτό δυνατό, κατά της παραχώρησης του Παλαί και της επακόλουθης μετατροπής του σε εμπορικό κέντρο; Με άλλα λόγια, ενώ εμείς θα προσφεύγουμε εναντίον των εμπορικών χρήσεων στο Παλαί, αφού το θέλουμε αθλητικό κέντρο, την ίδια στιγμή ο πιθανόν εκπρόσωπός μας στη επιτροπή θα δίνει άδειες λειτουργίας των εμπορικών του καταστημάτων, όταν βέβαια αυτά θα γίνουν!. Οποία διγλωσσία!

Επιπλέον, στις 25 Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία της μήνυσης, την οποίαν κατέθεσε ο Δήμος Γαλατσίου εναντίον του κ. Χαραγκιώνη και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα γιά παράβαση καθήκοντος και παράνομης αδειοδότησης της ολυμπιακής εγκατάστασης του Παλαί. Πως λοιπόν ο Δήμαρχος κ. Τσίρος συνιστούσε στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου να στείλουμε εκπρόσωπό μας στην Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί την αδειοδότηση των εμπορικών χρήσεων του κ. Χαραγκιώνη;

Με όλα τα παραπάνω δεδομένα οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ζήτησαν εγγράφως με την υπ’ αρ. πρωτ. 2551/25.1.11 επιστολή τους το αυτονόητο, δηλαδή να απορριφθεί η πρόταση του Δημάρχου να ορίσει ο Δήμος Γαλατσίου εκπρόσωπο στη γνωμοδοτική επιτροπή γιά την αδειοδότηση των εμπορικών της χρήσεων και ευτυχώς το αίτημα αυτό έπιασε τόπο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν συνετά και ομόφωνα απόρριψαν την αποστολή εκπροσώπου μας εκεί.

Ομως, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31 Μαρτίου 2011, ο Δήμαρχος επανήλθε στο θέμα για να μας ενημερώσει γιά μία επιστολή που εστάλει από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου μας πληροφορούσαν ότι η μη κάλυψη της θέσης του εκπροσώπου μας στην παραπάνω αναφερθείσα γνωμοδοτική επιτροπή καθυστερεί την εξέλιξη της αδειοδότησης του Παλαί και έμμεσα μας απειλούσε να το ξανασκεφτούμε το θέμα και να στείλουμε εκπρόσωπό μας, γιατί διαφορετικά θα είμαστε έξω από τις εξελίξεις! Οι παράγοντες του Υπουργείου δηλαδή ομολογούσαν ότι με αυτή την απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου μπλοκάρουμε κατά κάποιο τρόπο την αδειοδότηση του Παλαί, αφού πρέπει κατά νόμο να είναι συγκροτημένες όλες οι επιτροπές.

Επομένως, το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε πολύ καλά τη δουλειά του με την απόφαση της απόρριψης ορισμού εκπροσώπου, αφού με όλα τα μέσα παλεύει να μην μετατραπεί το Παλαί σε εμπορικό κέντρο! Μέχρι εδώ καλά. Φανταστείτε όμως την έκπληξη του Δημοτικού μας Συμβουλίου όταν ο Δήμαρχος συνιστούσε και επέμενε να το σκεπτούμε το θέμα και να αλλάξουμε την απόφασή μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε την απαίτηση του Υπουργείου και να επιταχύνουμε την αδειοδότηση του εμπορικού κέντρου. Η διγλωσσία συνεχίζεται!

Ευτυχώς, το Δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να απορριφθεί ξανά το αίτημα αποστολής εκπροσώπου του Δήμου μας στην αδειοδότηση του εμπορικού κέντρου, εκτός της επικεφαλής του συνδυασμού «Πράσινο Γαλάτσι» κας Ζέρβα, η οποία ψήφισε υπέρ αποστολής εκπροσώπου μας.

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» δεν ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και από όλους όσους διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους ότι αγωνίζονται για τον Δημόσιο Αθλητικό χαρακτήρα του Παλαί, να γκρεμίσουμε τη Βαστίλη, ζήτησαν όμως να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που 4 φορές μέχρι τώρα έχει πάρει το Δημοτικό μας Συμβούλιο μας σε σχέση με το Παλαί, δηλαδή την διατήρηση του Δημόσιου Αθλητικού και Πολιτιστικού χαρακτήρα του Παλαί και την αποτροπή με κάθε μέσον της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στο χώρο του. Αυτό σημαίνει κινητοποιήσεις κάθε είδους και εξάντληση όλων των ένδικων μέσων γιά το Παλαί σε κάθε σημείο, όπου αυτό προσφέρεται, δηλαδή στην ίδια την παραχώρηση, στις οικοδομικές εργασίες, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, παντού, μέχρι ο κ. Χαραγκιώνης να πάει σπίτι του και εμείς να μπούμε μέσα και να χαρούμε αθλητικά και πολιτιστικά το χώρο που μας ανήκει.

Η συνέπεια λόγων και έργων κρίνεται σε όλες τις επι μέρους ενέργειές μας και ο κάθε πολίτης βγάζει τα συμπεράσματά του. Η αξιοπιστία του καθενός, γιά το αγώνα που δίνει να μην μετατραπεί το Παλαί σε εμπορικό κέντρο, κρίνεται σε όλα τα μεγάλα αλλά και τα μικρά που προωθούν το στόχο μας. Ας αποφασίσει επιτέλους ο Δήμαρχος κ. Κυριάκος Τσίρος με ποιούς θα πάει και ποιούς θ’ αφήσει. Η νίκη μας για τη διεκδίκηση του Παλαί εξαρτάται από την σταθερή και αμετακίνητη στάση όλων μας να παλαίψουμε γιά το στόχο μας. Ομως, ο Δήμαρχος πρέπει να δίνει τον τόνο του βηματισμού σ’ έναν αγώνα που η θέληση χιλιάδων κατοίκων του Δήμου Γαλατσίου και των όμορων Δήμων Νέας Ιωνίας, Ψυχικού – Φιλοθέης και 5ης Δημοτικής κοινότητας Δήμου Αθηναίων, δεν μπορεί να αγνοείται από την όποια κυβερνητική εξουσία.

Για τους «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» Ελένη Αυλωνίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου