Αναζήτηση στο ιστολόγιο

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ(25/1/11) ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙ


      ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
A.Π. 2551
25/1/2011

Προς: Πρόεδρο και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου

Από: Ελένη Αυλωνίτου
Δημοτική Σύμβουλος Γαλατσίου – Επικεφαλής «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»


Γαλάτσι, 25 Ιανουαρίου, 2011

ΘΕΜΑ: Αίτημα απόρριψης συζήτησης του 28ου θέματος από την ημερήσια διάταξη με θέμα « Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Γαλατσίου και του αναπληρωτού του ως μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής γιά τη χορήγηση αδείας λειτουργίας Ολυμπιακής εγκατάστασης, καθώς και ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπών εμπορικών χρήσεων».

κ. Πρόεδρε,

Ο Δήμος Γαλατσίου με μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (184/2007, 89/2007, 67/2008, 397/2008) έχει απαιτήσει ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (Παλαί) να παραμείνουν στο σύνολό τους «Δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού» με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες και ως εκ τούτου έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε όσες δικαστικές προσφυγές απαιτούνται αμφισβητώντας τη νομιμότητα της παραχώρησης, ώστε να μη μετατραπεί το ΠΑΛΑΙ σε εμπορικό κέντρο.

Επιπλέον υπέρ του αγώνα αυτού γιά τη διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΠΑΛΑΙ έχουν ταχθεί τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ν. Ιωνίας και Ψυχικού (265/2008), το Συμβούλιο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) (17/4.3.2008) ενώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας έχει ομόφωνα ψηφίσει σχετικό ψήφισμα (50/2008).

Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον πως το παραπάνω θέμα εισάγεται προς συζήτηση στην σημερινή ημερήσια διάταξη, γεγονός το οποίον οδηγεί κάποιον να σκεφθεί ότι στο Δημοτικό μας Συμβούλιο δεν πιστεύουν όλοι αυτά που ψηφίζουν γιά το θέμα του Παλαί.

Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι από τη μία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφασίζει ότι θα προσφεύγει στη δικαιοσύνη σε όλα τα σημεία που καθίσταται αυτό δυνατό, κατά της παραχώρησης του Παλαί με την επακόλουθη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο και την ίδια στιγμή να αποφασίζει να στείλουμε εκπρόσωπό μας στην γνωμοδοτική επιτροπή που θα αποφασίζει για την αδειοδότηση των εμπορικών καταστημάτων λειτουργίας στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Με άλλα λόγια ενώ εμείς θα προσφεύγουμε εναντίον των εμπορικών χρήσεων στο Παλαί, αφού το θέλουμε αθλητικό κέντρο, την ίδια στιγμή ο πιθανόν εκπρόσωπός μας στη επιτροπή θα δίνει άδειες λειτουργίας των εμπορικών του καταστημάτων, όταν βέβαια αυτά θα γίνουν!. Οποία διγλωσσία!

Γιά να γνωρίζει ο κόσμος, η επιτροπή αυτή συστήνεται με το Ν. 3342/2005 για να διευκολύνει την λειτουργία εμπορικών χρήσεων στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αφαιρεί με τρόπο αντισυνταγματικό τη σχετική αδειοδοτική αρμοδιότητα από τους δήμους, παραβιάζοντας το άρθρο 102 του Συντάγματος, όπου η Διοίκηση των τοπικών υποθέσεων, μέρος της οποίας είναι και η αδειοδότηση καταστημάτων, ανήκουν στους ΟΤΑ, με το Κράτος να ασκεί εποπτεία, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας.

Αντί λοιπόν σήμερα, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αντίστασης και διεκδίκησης του Παλαί, ως Δημόσιο χώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού, να προσφεύγουμε στο Συμβούλιο Επικρατείας για την αντισυνταγματική αυτή διάταξη που μας αφαιρεί συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες και πόρους, εμείς θα συζητάμε πως θα στείλουμε εκπρόσωπο, που να νομιμοποιεί το ξεπούλημα της πόλης μας και να συναινεί στις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις αφαίρεσης εξουσιών και πόρων στην επικράτεια της πόλης μας.

Εάν δε, το θέμα αυτό μπαίνει στην ημερήσια διάταξη ως αίτημα κάποιου υπουργείου, παρακαλώ να τους ενημερώσουμε ότι εμείς είμαστε αντίθετοι σε μία τέτοια πιθανή εξέλιξη, της μετατροπής του Παλαί σε εμπορικό κέντρο, θέτοντας και το θέμα αντισυνταγματικότητας του Ν. 3342/05 και αυτή τη στιγμή που δίνουμε τον αγώνα μας δεν θα πληρώσουμε τη θέση του εκπροσώπου μας στην επιτροπή. Να αναφέρουμε δε, ότι σήμερα ξεκίνησε η δίκη της μήνυσης που κατέθεσε ο Δήμος Γαλατσίου εναντίον του κ. Χαραγκιώνη και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα γιά παράβαση καθήκοντος και παράνομης αδειοδότησης της ολυμπιακής εγκατάστασης του Παλαί. Πως λοιπόν θα πληρώσουμε τη θέση αδειοδότησης εμορικών χρήσεων του κ. Χαραγκιώνη;

Ομως παρόλα αυτά, επειδή θα ακουσθούν διάφορες φωνές εδώ μέσα, που θα λένε να στείλουμε εκπρόσωπό μας στην επιτροπή γιά να ξέρουμε τι γίνεται, θα ήθελα να σας κάνω σαφές ότι μιλάμε γιά μία επιτροπή που θα λειτουργεί με δεδομένο ότι το εμπορικό θα γίνει και όταν γίνει θα αποφασίζει για την αδειοδότηση των εμπορικών καταστημάτων. Ακόμα, κι αν υποθέσουμε ότι αυτό, το πολύ κακό γιά μας, θα ήταν πλέον δεδομένο, ο Δήμος Γαλατσίου δεν χάνει ποτέ τον εκπρόσωπό του, ακόμα κι αν δεν την ορίσουμε αυτή τη στιγμή, αφού η θέση του ορίζεται θεσμικά εκ του Νόμου.

Προς τι λοιπόν αυτή η βιασύνη κ. συνάδελφοι να νομιμοποιήσουμε κάτι για το οποίον αντιστεκόμαστε με όλα τα μέσα να μην γίνει; Προς τι αυτή η βιασύνη κ. συνάδελφοι όταν αυτό αφορά τη μελλοντική εμπορική λειτουργία, αφού δηλαδή κατασκευασθεί το εμπορικό κέντρο που εμείς αγωνιζόμαστε να μην γίνει και που εν πάσει περιπτώσει δεν χάνουμε τη θέση του εκπροσώπου μας, εάν ποτέ χρειαστεί; Δηλαδή ο εκπρόσωπος του Δήμου μας δεν αντικαθίσταται με κάποιον άλλον, παρά παραμένει η θέση κενή μέχρι να ορισθεί από εμάς.

κ. Συνάδελφοι ας μην κοροιδευόμαστε,

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» δεν ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να γκρεμίσουμε τη Βαστίλη, ζητάμε όμως να είμαστε συνεπείς στις αποφάσεις που 4 φορές μέχρι τώρα έχει πάρει το Δημοτικό μας Συμβούλιο μας σε σχέση με το Παλαί δηλαδή να αποτρέψουμε με κάθε μέσον τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στο Παλαί και να εξαντλούμε όλα τα ένδικα μέσα γιά το Παλαί σε κάθε σημείο, όπου αυτό προσφέρεται, δηλαδή στην ίδια την παραχώρηση, στις οικοδομικές εργασίες, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων, παντού, μέχρι ο κ. Χαραγκιώνης να πάει σπίτι του και εμείς να μπούμε μέσα και να χαρούμε αθλητικά και πολιτιστικά το χώρο που μας ανήκει.

Ως εκ τούτου, κα Πρόεδρε, Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»

προτείνουμε το Προεδρείο να αποφασίσει μόνο του γιά την απόσυρση του θέματος 28 από την ημερήσια διάταξη, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αποφάσεις μας γιά το Δημόσιο Αθλητικό και Πολιτιστικό χαρακτήρα του Παλαί.

Εάν το Προεδρείο επιμείνει να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση ζητάμε να μπεί σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρότασή μας « Το Δημοτικό Συβούλιο Γαλατσίου αποφασίζει να μην εισαχθεί θέμα προ συζήτηση ο ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Γαλατσίου στη γνωμοδοτική επιτροπή του Ν. 3342, άρθρο 3, για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου – ΠΑΛΑΙ, διότι η επιτροπή αυτή υποκαθιστά το Δήμο, αφαιρώντας του αρμοδιότητες, που με βάσει το άρθρο 102 το Συντάγματος, ανήκουν σ’ αυτόν ενώ η ενέργεια αυτή της συμμετοχής σε αποφάσεις αδειοδότησης εμπορικών χρήσεων στο Παλαί έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αποφάσεις μας γιά το Δημόσιο Αθλητικό και Πολιτιστικό χαρακτήρα του Παλαί.

Εάν το σώμα αποφασίσει τελικά να εισαχθεί το παραπάνω θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ζητάμε να μπεί σε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρότασή μας « Το Δημοτικό Συβούλιο Γαλατσίου αποφασίζει να μην ορίσει εκπρόσωπο του Δήμου Γαλατσίου στη γνωμοδοτική επιτροπή του Ν. 3342, άρθρο 3, για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου – ΠΑΛΑΙ, γιά όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους.

Η συνέπεια λόγων και έργων κρίνεται σε όλες τις επι μέρους ενέργειές μας και ο κάθε πολίτης βγάζει τα συμπεράσματά του. Η αξιοπιστία του καθενός γιά το αγώνα που δίνει να μην μετατραπεί το Παλαί σε εμπορικό κέντρο κρίνεται σε όλα τα μεγάλα αλλά και τα μικρά που διεφεύγουν πολλές φορές της προσοχής μας.



Για τους «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»
Ελένη Αυλωνίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου